Meet a Magic Member | Zoë Pruijssers

Meet a Magic Member | Zoë Pruijssers

Deze keer maak je kennis met Magic Mantra Member Zoë Pruijssers. Nadat ze jarenlang gitaar speelde, raakte ze gefrustreerd en keek niet meer om naar haar instrument. Gelukkig bracht de ukelele de speelsheid weer terug, waarna de muziek opnieuw ging stromen. En ze vertelt over haar bijzondere yogastudio waar ze pioniert in het geven van holy yoga, wat in de VS een stuk bekender is dan hier in Nederland. Lees hier haar bijzondere verhaal.

Hervonden speelsheid

Jarenlang heb ik gitaar gespeeld en gezongen tijdens bruiloften en in de kerk, maar na verloop van tijd raakte ik het plezier en de speelsheid kwijt. Ik deelde ook geen muziek of liedjes meer van mezelf, omdat ik de hele tijd dacht: Wie zit hier nou op te wachten? Waarom doe ik dit?

Maar met de ukelele in handen kreeg ik weer plezier in het maken van muziek en dat heeft alles te maken met zijn pretentieloze en speelse karakter. Spontaan kreeg ik weer zin filmpjes te delen van mezelf, als getuige van die hervonden speelsheid. Dat kleine instrument maakt me vrijmoedig en zorgt voor een heel pure en authentieke, eigenlijk een geheel egoloze beleving van muziek.

Mantrazingen maakt blissfull
Een enkele keer begeleid ik ook het mantrazingen tijdens vrouwencirkels en cacao-ceremonies met behulp van de ukelele. Wat me altijd weer raakt is dat samen mantra’s zingen zoiets liefdevols en zachtst is; het zorgt ervoor dat mensen opengaan, samenvallen en dat geeft zo’n gevoel van bliss.

Grappig genoeg beleef ik datzelfde ook bij de mantra-webinars. Zoals toen we samen de allereenvoudigste sa ta na ma mantra speelden, dan zie ik gaandeweg het uur ook jou [red. Liselotte] opengaan en dat is voor mij als deelnemer die thuis zit te spelen voelbaar. Het werkt aanstekelijk, dan zit ik te smullen en denk ik bij mezelf: ah wat is dit toch fijn!

Kuil van ongemak
Als ik begin met het zingen van mantra’s met een groep, wordt iedereen eerst geconfronteerd met zichzelf en met gedachtes als; Oh jee kan ik dit wel? Zing ik wel mooi genoeg? Maar als je eenmaal door die kwetsbaarheid of zoals ik het graag noem die ‘kuil van ongemak’ heen durf te bewegen, dan smelt het samen tot een liefdevol geheel. Zit je ineens samen heerlijk te zingen, zonder al die gedachtes.

Altijd mee in de camper

We gaan vaak met de camper op pad en als we dan bij het vuur zitten met nieuwe mensen en we kunnen samenzingen, maakt mijn hart altijd weer een sprongetje. Dan is de hippie in mij helemaal blij. We zijn geen familie Von Trapp hoor! Die elke avond een kumbaya-moment heeft, maar vaak speel ik na het avondeten, dan ga ik zitten en kruipen de kinderen al snel om mij heen.

Mantra als lullaby

Bij het naar bedgaan tover ik ‘m altijd tevoorschijn en speel ik een mantra voor de kinderen. Een van de liedjes die ik regelmatig speel is ‘if you ever forget’ van het Nederlandse duo May & June: ‘als jij ooit vergeet, hoe sterk je bent, dan zal ik zingen en je herinneren hoe mooi je bent’. Dat speel ik vaak als eerste en dan zingen ze al snel mee.

Holy yoga

Drie jaar geleden heb ik Studio Delight opgericht, waar mensen met een christelijke achtergrond yoga kunnen doen. Dat is voor Nederlandse begrippen best bijzonder, maar in Amerika is het veel populairder en heet het holy yoga. Wat veel bekender is. Zelf heb ik een kerkelijke opvoeding gehad en ben met veel liefde grootgegroeid, maar heb ook altijd interesse gehad in yoga en spiritualiteit. In mijn persoonlijke beleving versterkt dat elkaar. Maar lange tijd voelde ik dat ik in de christelijke hoek alles mag zijn, behalve spiritueel en in de spirituele hoek alles mag zijn, behalve christelijk.

Té krappe jas

In welke kerk ik ook kwam, het voelde vaak als een té krappe jas; ik pas er nèt niet helemaal in. Dat was voor mij reden om Studio Delight te beginnen, als een veilig plek waar iedereen die net als ik destijds worstelde welkom is en waar elke jas past. Een plek waar iedereen die het spirituele met het christelijke wil verbinden thuis is.

Er zijn steeds meer mensen die zich afvragen of hun christelijke en spirituele behoeften te combineren zijn, zeg ik ‘het kan!’. De yogamat is wat mij betreft juíst de plek waar je in contact komt met het goddelijke. Het is de plek waar je je binnenwereld afpelt, om bij die diepere laag in jezelf te komen, eigenlijk net als muziek.

Lezersaanbieding

Speciaal voor Magic Mantra Members geniet je € 10 korting op een abonnement of cursis bij Studio Delight met de kortingscode magicmantra10 Ga naar studiodelight.nl voor meer informatie.

Scroll naar boven