Een vrouw zit op de grond met een ukelele en andere spullen.

Meet a Magic Member | Jorinde Verzijl

Meet a Magic Member | Jorinde Verzijl

Het Magic Mantra Membership telt zo'n 200 members; wie tref je daar nou zoal aan? Tof om eens een gezicht te hebben bij al die magische mensen. Elke nieuwsbrief geven we het woord aan een andere member. Deze keer maak je kennis met yogadocente Jorinde Verzijl die ons regelmatig tagt in haar mantra momenten die ze post op Instagram.

Wat doe je in het dagelijks leven en waar woon je?

Ik ben yogadocente en teacher trainer bij Thrive Yoga in Amsterdam en werk daarnaast als organisatieadviseur in de culturele sector. In de zomermaanden geef ik yogaretraites bij het retraitecentrum Mediteren & Kamperen, in samenwerking met eigenaar en yogadocente Tess Eckhardt. We delen een breed programma met vinyasa- en yin yogalessen, pranayama, mantra zingen, zwemmen in het meer, myofascia release en meer. Mijn hele leven heb ik in Amsterdam gewoond, maar in 2017 ben ik verhuisd naar Purmerend samen met mijn man Chris, dochter Vera van 6 en zoon Isaac van 2 met wie ik ook regelmatig uke speel.

Hoe kwam de uke op je pad?

Vorig jaar maakte ik een prachtige plantmedicijn reis en tijdens die reis werd ik in ceremonies ondergedompeld in muziek. Eén van de deelnemers had een ukelele bij zich, maar er werd ook veel gitaar gespeeld. Eenmaal terug voelde ik een groot verlangen om muziek te maken. Toen heb ik bij Uked een concert uke gekocht en was meteen verkocht. Ik ben vrij snel de Om namah shivaya van Liselotte gaan spelen en zodra ik wat vloeiender van akkoorden kon wisselen, ben ik als Magic Mantra Member begonnen. Want uiteindelijk ging het me om de mantra’s.

Inmiddels ben ik, in lijn met mijn vader en broer, ook gitaar gaan spelen. De gitaar raakt me en resoneert diep in mijn lichaam, daar waar het karakter van de uke speels, licht en vrij is. Er zijn weinig regels en de uke past zo mooi in een yogales. De uke brengt een bescheiden en toch vol geluid en werkt verstillend, meer dan genoeg om te ondersteunen bij het zingen.

Wanneer ben je met je groepen gaan zingen?

Nou, dat was wel een hele yoga practice op zichzelf hoor om die stap te nemen! Maar ik heb gelukkig heel trouwe studenten die altijd met open armen ontvangen wat ik ze breng. En zo bracht ik op een dinsdagavond mijn uke mee. Ik zei: je mag meezingen, je mag neuriën of alleen maar luisteren, maar je mag het ook vervelend vinden, dat mag ook.

Mantra zingen is een onderdeel van bhakti-yoga en het is interessant om te kijken wat er gebeurt zodra je gaat zingen. Brengt zingen energie in beweging, of ga je juist in je mind zitten? Ga je open of is er weerstand? Inmiddels zing ik regelmatig tijdens mijn lessen.​

Heb je tips voor yogadocenten die met hun yogagroepen willen gaan zingen?

Zodra je een nummer een beetje in de vingers hebt, wacht dan niet en speel het meteen om samen te zingen met je yogagroep (of met je vrienden hè, dat kan ook). Net als een bepaalde yoga sequence kun je ook een mantra gerust een aantal weken lang herhalen. Dat verdiept.

En vertel over jouw eigen ervaring, vertel wat het je brengt en, heel belangrijk, laat mensen vervolgens vrij. Muziek brengt mensen in kwetsbaarheid. We zijn zo gewend dat zingen een performance is. Met mantra zingen neem je mensen mee in het bevrijden van zichzelf. Maar lukt dat niet, laat het, het is geen moetje. Vul het niet in voor jezelf: je weet niet wat mensen ervaren tenzij je het vraagt. Uiteindelijk komen ze naar jou voor jouw invulling. Het mag dus helemaal vanuit plezier komen.

Wat maakt het Magic Mantra Membership tof voor jou?

Zelfs al heb ik mijn uke helemaal niet bij me, in de bus overdag, of in bed ‘s avonds, kijk ik toch comfortabel de videolessen op mijn mobiel. Wat er wordt behandeld blijft gewoon hangen en de volgende keer dat ik mijn uke dan weer heb, zit de mantra voor ik het weet in mijn vingers. Verder geniet ik van hoe de bladmuziek is opgezet, met de akooorden, de tokkels. Heel duidelijk allemaal.

Gelukkig worden akkoorden steeds toegankelijker, dus ik schrik niet meer van een B-akkoord. En als ik een nummer meer dan mooi vind, dan wil ik ‘m écht kunnen spelen. Verder kijk ik áltijd uit naar de eerstvolgende mantra die we gaan spelen en geniet ik ontzettend van de medicine songs, daar zou ik er wel meer van willen.

Deel je net als Jorinde jouw mantra moment op Instagram? Tag ons dan @mantras_are_magic en gebruik de hashtag #magicmantramoment

Scroll naar boven