Een groep mensen staat voor een helikopter.
(Op bovenstaande foto zie je Manon in het midden met lange broek, tijdens veldonderzoek voor olifanten in Zuid-Afrika)

Meet a Magic Member | Manon Erkens

Meet a Magic Member | Manon Erkens

Het Magic Mantra Membership telt meer dan 200 members; wie tref je daar nou zoal aan? Tof om eens een gezicht te hebben bij al die magische mensen. Dit keer maak je kennis met Magic Member Manon uit Terheijden die in het voorjaar 2022 ook deelnam aan het Magic Mantra Weekend in Friesland. Als Manon lacht gaat de zon schijnen, helemaal als ze haar uke tevoorschijn haalt natuurlijk.

Waar neem je je uke mee naartoe Manon?

Binnenkort ga ik een mini-roadtripje maken met een heerlijk ventje, een Volkswagen buscamper. Het plan is gewoon te kijken waar de zon schijnt en daar naartoe te rijden. Door de heuvels van Zuid-Limburg, of langs de Noord-Hollandse kust, langs Bloemendaal aan Zee bijvoorbeeld.

Eentje voor mij, eentje voor jou

Ik neem 2 ukelele’s mee. Eentje voor mezelf, en eentje voor een ander, want ik heb superzin om onderweg samen te spelen met de mensen die ik tegenkom. Het enige dat we dan nog nodig hebben is een houtvuurtje.

Wat betekent muziek voor jou?

Toen ik op de lagere school zat werd er altijd gezongen in de klas. Je moest dan achter je stoel gaan staan en dan zongen we samen een lied. Soms waren we zo op elkaar afgestemd, dan vielen onze stemmen samen. Op die momenten raakte ik overspoeld door een intens gevoel van geluk. Dat gevoel uit mijn kindertijd is eigenlijk nog steeds waar ik naar op zoek ben.

Hé, hier gebeurt iets

Ik leerde ukelele spelen tijdens een Uked-workshop in Amsterdam, kocht meteen een Portugese concert ukelele van Carvalho en heb ook een heel mooi beschilderde Mandy Harvey ukelele van Kala, een slagje groter weer. Gaandeweg kwamen ook de mantra’s op mijn pad.

Muziek is magisch hè?! Vaak zie je het ook op straat gebeuren dat mensen stoppen als er ergens muziek wordt gemaakt, je raakt bevangen door een ‘hé, hier gebeurt iets’. Dat fascineert me.

Pluk het moment

Ik ben zelfstandig communicatie-adviseur en werk voor overheden zoals gemeentes. Zo werk ik momenteel voor twee veiligheidsregio’s. Jarenlang werkte ik met veel plezier bij de politie. Ik stond altijd op ‘aan’. Tot kort na elkaar een aantal collega’s overleden, die net met pensioen waren gegaan.

Hier en nu

Ze hadden nog zoveel plannen, zorgvuldig opgespaard voor na hun werkzame leven. Ik besefte dat ik in het hier en nu de ruimte moet maken om leuke dingen te doen, waar en wanneer het kan. Dus ben ik voor mezelf begonnen.

Zo heb ik vorig jaar een maand als vrijwilliger gewerkt in het ThulaThula Game Reserve in Zuid-Afrika, en geassisteerd bij veldonderzoek tussen een kudde olifanten. Zo intens verbonden met de natuur. Heel inspirerend! Maar ik wandel na een werkdag in Hilversum net zo graag even over de Gooise heide hoor, voordat ik in de auto stap en weer richting Brabant rijd. Pluk het moment!

Portret van lachende Manon Erkens op het strand

Mantra’s als soundtrack

Het lijkt me fijn makkelijker te kunnen zingen bij mijn ukespel, want het samenbrengen van mijn spel en zang daar heb ik soms nog moeite mee. Hoewel het spelen van mantra’s het wel eenvoudiger maakt voor me. Sinds ik mantra’s speel, zit er altijd wel een mantra in mijn hoofd. Betrap ik mezelf erop dat ik die de hele dag door neurie, als een soundtrack bij alles wat ik doe. Heerlijk.

Wat zijn je lievelingsmantra’s?

Ik vind sanskriet mantra’s heel fijn omdat het klanken zijn die niet meteen een betekenis  hebben, anders dan een mantra-song met Engelse woorden, waarbij je toch meteen een associatie of een verhaal hebt in je hoofd. Bij een sanskriet mantra geef je niet meteen lading of een invulling aan. De kracht van mantra’s is de eenvoud. Dat helpt mij om in het moment te blijven. En ik vind het altijd leuk om de betekenis ervan te leren kennen, want dan kan ik het ergens aan connecten, dat verdiept de werking van de mantra.

Heb je een tip voor andere members Manon?

Ga zo snel mogelijk beginnen met tokkelen. Je verrast er jezelf mee. In het begin lijkt het misschien te hoog gegrepen, maar het is zo leuk! Ik ben toen begonnen met de watervaltokkel [red. een picking pattern dat je terugvind in het magic mantra membership] en toen ‘ie in mijn vingers zat, raakte ik er compleet verslaafd aan. Tokkelde ik alles met die tokkel. Mijn man zei toen ik iets speelde ‘oh wat klonk dat mooi’ en dat voelde zo heerlijk trots. Wat moeilijk leek in het begin, had ik ineens te pakken. Ik was zwaar onder de indruk van mezelf.

Scroll naar boven