ukelele op witte achtergrond met mantra en rozenkwarts

Wat is mantrazingen?

Mantra’s worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende spirituele tradities over de hele wereld, waarbij elke mantra een eigen betekenis en intentie heeft. Door een mantra te herhalen, te reciteren of te chanten zoals dat zo mooi heet, kom je in verbinding met jezelf en ontstaat er rust en focus in je hoofd. Niet voor niets dat in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, meer en meer mensen rust vinden in het zingen van mantra's. Maar wat zijn mantra's? En wat is mantra zingen eigelijk? Ontdek het hier.

Wat is een mantra?

Een mantra bestaat uit woorden, zinnen of klanken die je telkens herhaalt om innerlijke rust en focus te bevorderen. Als een krachtige en betekenisvolle spreuk, vers of gebed die je telkens herhaalt tijdens meditatie om innerlijke rust of focus te bevorderen. Het woord mantra is afkomstig uit het Sanskriet en betekent zoiets als ‘bevrijding van de geest’.

Door het herhalende karakter van een mantra zou je een mantra ook een circle song kunnen noemen. Want je zingt de woorden namelijk in een cirkel waarbij je telkens opnieuw de woorden rond gaat.

 

Mantra's zingen

Het zingen van mantras zou je een meditatieve vorm van zingen kunnen noemen. Je kunt het doen samen met anderen of alleen. Door een mantra in een herhalende cadans te blijven zingen, ontstaat er vanzelf rust in je hoofd. Je kunt namelijk niet zingen en denken tegelijk.

Over mantra's, energie en trilling

'Alles in het leven vibreert' zei Albert Einstein. Je hart dat klopt, de auto waarin je rondrijdt, het theekopje waar je je favoriete thee uit drinkt, zelfs de gedachtes in je hoofd. Zo ook muziek en mantra’s. Je weet vast dat je lichaam voor zo’n 70% uit water bestaat en dat reageert op de trilling van muziek én van mantra’s. Als je mantra’s zingt, reageert je hele wezen daarop. We vibreren als het ware mee en vallen zo samen met de muziek.

De magische kracht van woorden en muziek

Heb je ooit gehoord hebt van het waterexperiment van de Japanse dr. Masaru Emoto? Hij stelde water bloot aan de trilling van o.a. verschillende woorden soorten muziek. Van Vivaldi tot heavy metal. Vervolgens bevroor hij het water gedurende een aantal uur en onderzocht de kristalformaties onder de microscoop. Wat hij daar zag is op z’n minst verbluffend te noemen.

Het water dat was blootgesteld aan klassieke muziek of positieve woorden, vertoonde symmetrische en esthetische kristallen in tegenstelling tot het water dat was blootgesteld aan heavy metal of lelijke woorden. Veel mensen bestempelen zijn onderzoek tot pseudowetenschap, maar wij zien het liever als inspiratie om bewust om te gaan met wat je zegt en zingt. Woorden en muziek beschikken over een magische kracht.

Ukelele versus harmonium

Misschien heb je weleens mantra’s gezongen en werd je daarbij begeleid door een harmonium. Een muziekinstrument dat begin 19e eeuw is ontwikkeld in Frankrijk. Dit instrument vond al snel zijn weg naar kerken wereldwijd. Uiteindelijk kwam het ook in India terecht waar het werd gebruikt om het mantra zingen mee te begeleiden.

Het harmonium heeft een kleiner broertje en dat is de shruti box. Beide instrumenten klinken gedragen en brengen je als luisteraar meteen in een andere staat. Maar ze geven mantrazingen ook een wat serieus karakter. Zelf zijn we fan van de ukelele die veel makkelijker te spelen is dan de gitaar. Het lichtvoetige en laagdrempelige karakter van de ukelele maakt mantrazingen een stuk toegankelijker.

Mantrazingen is voor iedereen

Wij houden van de eenvoud van mantra’s. En begrijpen waarom mantramuziek wereldwijd steeds populairder wordt en een groeiende schare fans krijgt. In een wereld die steeds meer van ons vergt kunnen we mantra's gebruiken om dichter bij onszelf te komen, voorbij het geklets in je hoofd. Het is onze missie zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de eenvoud van ukelele en mantra’s.

Van Sanskriet tot Engelstalig

Het begrip mantra’s namen we graag breed. Zo vind je in het Magic Mantra Membership niet alleen mantra’s, maar ook medicine songs in het Spaans of heart songs. Allemaal zorgvuldig geselecteerd en bewerkt op zo’n manier dat je deze ook als complete beginner kunt spelen. Hier een greep van het soort mantra’s dat je in het membership vindt. Van klassiek Sanskriet mantra’s tot Engelstalige mantrasongs:

Medicine music & medicine songs

Medicine music of songs zijn liederen of muziek die gebruikt wordt door Noord- of Latijns-Amerikaanse Indianen tijdens een ceremonie waarbij natuurlijke krachten worden aangeroepen.

Medicine music leent zich goed om te gebruiken tijdens cacao-ceremonieën of sessies waarbij gebruik wordt gemaakt van plantmedicijn. Vaak worden ze in combinatie met native instrumenten gezongen als bijvoorbeeld een fluit of drum. Maar je kunt ze ook heel goed begeleiden met behulp van een ukelele.

Mantra-artiesten

Zoveel mantra’s, zoveel uitvoeringen. Want elke mantra is uitgevoerd door verschillende artiesten. Ben je op zoek naar een mooie Om namah shivaya mantra zul je zien dat er heel veel verschillende uitvoeringen te vinden zijn. Ook een van van Liselotte Goed, founding mother van Magic Mantras zelf. In het Magic Mantra Membership tref je mantra’s van artiesten als Sam Garrett, Deva Premal, Alexia Chellun, Leonie Bos, Jennifer Ann, Snatam Kaur, Hédi Carlee en heel veel anderen.

Sanskriet mantra's

Veel mantra’s zijn geschreven in Sanskriet. Een taal die wordt beschouwd als de klassieke taal van India en veel gebruikt wordt in de wereld van yoga en zingeving. In veel van deze mantra’s worden hindoegoden bezongen als bijvoorbeeld de olifantgod Ganesha, aapgod Hanuman of Shiva, Lakshmi, Saraswati om maar ‘s wat te noemen. Deze goden beschikken stuk-voor-stuk over bepaalde kwaliteiten. Door een mantra’s te herhalen, zingen we die kwaliteit in onszelf ook wakker.

Kundalini mantra's

Daarnaast zijn er ook mantra’s uit de kundalini traditie. Een vorm van yoga die van oudsher wordt beoefend door de sikh, een religieuze gemeenschap in Noord-India.

Engelstalige mantrasongs

In het membership vind je ook Engelstalige mantrasongs. Zo noemen we die. Een weliswaar mantra maar meer nog een (pop)song. Een combinatie van die twee zeg maar. Maar altijd eentje met een boodschap.

Zoals bijvoorbeeld My sweet lord van George Harrisson. Of wat dacht je van Don’t you worry child van Swedish House Maffia? Maar je treft ook een Ave Maria van J.S. Bach en Follow the sun van Xavier Rudd. Ze slaan als het ware een brug tussen pop, klassieke muziek en mantra’s.

Hoe vaak moet je een mantra herhalen?

Zo vaak als je zin hebt. Van oudsher worden veel mantra’s 108 keer herhaald. Net zo vaak als het aantal kralen van een mala, een traditionele gebedsketting. Elke kraal herhaal je de mantra één keer en daarna schuif je een kraal op, net zo lang tot je de ketting rond hebt gezongen. Nu is 108 best vaak en zijn wij allesbehalve strikt. Dus speel en zing de mantra vooral zo vaak als je zin hebt. Of zo vaak als nodig is om je hoofd tot rust te brengen. Of je ‘m nu 108 of 3 keer herhaalt.

Benieuwd hoe je jezelf kunt begeleiden op de ukelele? Wij leren het je graag in het Magic Mantra Membership.

Scroll naar boven